Ce ne va aduce WordPress 2.6?

Se lucrează deja la WordPress 2.6. Mai mult, primul beta a ieşit şi poate fi descărcat de aici. Ce aduce nou? Nu e vorba de o revoluţie teribilă, dar sunt câteva lucruri îmbucurătoare.

Printre cele mai interesante este memorarea istoriei revizuirilor unui anumit articol. Facilitatea este utilă atât când este un sigur autor la un blog (ups, am şters un paragraf dar acum regret), dar mai ales blogurilor cu mai mulţi autori, în special când mai mulţi intervin pe acelaşi text (hmmm… cine a tăiat rândul în care spuneam asta?). Detalii şi capturi aici. Probabil această facilitate va putea fi activată şi dezactivată după bunul plac, dat fiind că în timp ce pe unii i-ar putea ajuta, pe alţii i-ar putea încurca, păstrând o istorie poate inutilă pentru ei.

O altă ştire interesantă vine din direcţia combinării WordPress cu Google Gears. Nu, nu, nu… Nu e vorba de a apăsa un buton şi astfel să se creeze o copie navigabilă offline. Probabil cândva vom avea aşa ceva (poate chiar un buton “descarcă-mi internetul să îl am offline” ;) ). Pentru moment WordPress apelează la Google Gears pentru a salva local fişiere din secţiunea de administrare, fapt ce va spori viteza – se spune – considerabil, evident pentru administratori, şi nu pentru vizitatori.

Previzualizarea unei teme va fi mai uşoară (acum există un plugin ce permite aşa ceva); se vor adăuga tot felul de noi opţiuni pentru sporirea securităţii (de exemplu directorul wp-content sau fişierul wp-config.php vor putea avea orice poziţie pe server dorim); şi vor fi actualizate diverse componente sau librării: TinyMCE 3.1.0.1; jQuery 1.2.6 şi – o mare surpriză pentru mine – jQuery UI 1.5. Morala… se anunţă o versiune interesantă care, ca până acum, va împinge WP mai în sus.

img70

Material apărut pe CNet.ro.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.